Lamine Yamal (16) slaagt voor examens 4e middelbaar terwijl hij voor Spanje op EK voetbal uitkomt: zo combineren piepjonge topsporters spel en studies (2024)

Dossier EK voetbal

Lamine Yamal (16) slaagt voor examens 4e middelbaar terwijl hij voor Spanje op EK voetbal uitkomt: zo combineren piepjonge topsporters spel en studies (1)

De 16-jarige Yamal is een van de smaakmakers op het EK voetbal. Foto: Getty Images

Terwijl de 16-jarige voetballer Lamine Yamal van Spanje op het EK voetbal zit in Duitsland, heeft hij zijn examens op de middelbare school tot een goed einde gebracht. Tussen wedstrijden en trainingen door studeerde hij op zijn hotelkamer. "Een straffe prestatie voor zo'n zware combinatie", zegt Jo Van Hoecke, coördinator GO! Topsportschool Gent.

Er ligt veel druk op de schouders van goudhaantje Lamine Yamal. Als jongste voetballer ooit op een EK voetbal is hij een van de sterkhouders bij Spanje. Daarnaast moest hij de afgelopen weken ook zijn examens afleggen in het 4e middelbaar. Een moeilijke combinatie, die hij met succes heeft volbracht.

"Dat is een heel straffe prestatie", vindt Jo Van Hoecke. "Topsport op het allerhoogste niveau combineren met je studies en het dan nog met succes volbrengen is een heel zware combinatie."

Het toont dat Yamal veel ambitie heeft en dat is volgens Van Hoecke een drijfveer. "Wanneer je een goede focus hebt op je studies en gemotiveerd bent om goede resultaten te halen, heeft dat ook een positief effect op je sportprestaties."

Lat ligt zeer hoog

Die drijfveer proberen ze ook te hanteren op de 7 Vlaamse topsportscholen. "In de omgekeerde richting heeft dat ook een voordeel. Door die combinatie kunnen onze topsportleerlingen goed hun tijd indelen, op het juiste moment focussen en daardoor beter inzetten op hun talenten."

Het is nochtans niet makkelijk om de combinatie te maken en de lat ligt zeer hoog. "Onze school is 1 van de 5 topsportscholen die voetbal aanbieden. Om je in te schrijven, moet je van Voetbal Vlaanderen een topsportstatuut hebben. Dat krijg je na enkele testen op vlak van je voetbalkwaliteiten, maar ook op vlak van persoonlijkheidskenmerken."

En hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om dat statuut binnen te halen. "Zeker op het vlak van je sportkwaliteiten dan. Als je in het vijfde middelbaar voetbal aan de topsportschool wil gaan volgen, moet je eigenlijk al een profcontract hebben of bij de nationale jeugdploeg spelen."

Wij moeten onze leerlingen sneller klaarstomen om de minimumnormen te halen

En op de topsportschool zijn onderwijs en sport even belangrijk, zegt Van Hoecke. "De lat ligt zelfs nog iets hoger dan in het algemeen onderwijs. Van de 32 lesuren gaan 20 uren naar algemene vakken, dus moeten we onze leerlingen sneller klaarstomen om de minimumnormen te halen." De normen voor een topsportschool zijn even hoog als die in het algemeen secundair onderwijs.

E-pakketten en opvolgingscoaches

Gelukkig hebben de topsportscholen wel enkele troeven om die normen te halen. "Wij werken in kleinere groepen, waardoor je individueler kan werken met een leerling. Sinds vorig jaar hebben we ook individuele opvolgingscoaches, die leerlingen opvangen als ze een lange tijd niet op school zijn geweest. Bijvoorbeeld voor een WK gymnastiek of EK voetbal."

Topsportleerlingen kunnen lange periodes niet op school zijn, maar daar zijn ook oplossingen voor. "We hebben onze e-pakketten, waardoor leerlingen aan zelfstandig afstandsonderwijs kunnen doen."

En in het voetbal is er nog extra steun. "Bij de nationale jeugdploegen worden er studiemomenten ingepland en Voetbal Vlaanderen voorziet zelfs een leerkracht of coördinator die de studerende voetballers kan begeleiden."

Karakter van topsporter

Het vraagt dus veel motivatie en karakter van topsportstudenten om op beide vlakken te slagen. "Al kunnen we zeggen dat het slagingspercentage vergelijkbaar of zelfs iets hoger is dan in het algemeen onderwijs."

En dat heeft te maken met het karakter van een topsporter. "Daardoor hebben ze het talent om die 2 te combineren. Ze hebben ambitie om een diploma te halen en om hun (olympische) droom na te jagen. Met die motivatie kunnen ze net iets meer bereiken."

Het stopt niet bij alleen maar een diploma te halen. "Als je profvoetballer wordt, kan je veel geld verdienen. In andere topsporten moet je dat combineren met een job en dat beseffen onze leerlingen hier wel."

Enkel als het gedrag écht niet goed zit, zullen we misschien een training schrappen

Er zijn natuurlijk ook leerlingen die minder aandacht hebben voor hun studies, net zoals in het algemeen onderwijs. "Dan is het aan ons om hen warm te maken om hun diploma te halen. We proberen ze dan tot inzicht te laten komen dat een diploma even belangrijk is als de sport."

Dankzij een van hun troeven weten topsportscholen zulke problemen goed aan te pakken. "We gaan ze niet straffen door ze bijvoorbeeld niet te laten sporten, maar ze wel individueel benaderen en ze motiveren om goede resultaten te halen. Alleen als het gedrag écht niet goed zit, dan zullen we misschien een training schrappen."

Lamine Yamal (16) slaagt voor examens 4e middelbaar terwijl hij voor Spanje op EK voetbal uitkomt: zo combineren piepjonge topsporters spel en studies (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6286

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.